0   /   100

Διεθνής αναγνώριση για το Invicta NOEMA

Start Reading

InvictaNoema: Το Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο που μάγεψε Decanter και Jancisrobinson.com Διεθνής αναγνώριση για τον ερυθρό οίνο εσοδείας 2019

Με τον καλύτερο τρόπο αποχαιρέτισε το 2022 το Ξινόμαυρο Invicta του οινοποιείου Noema, εσοδείας 2019, αφήνοντας το αποτύπωμά του στον ευρωπαϊκό οινικό χάρτη για το νέο έτος. Ο ΠΟΠ ερυθρός οίνος από το Αμύνταιο κατάφερε στα πρώτα του βήματα να ενταχθεί στη λίστα των επιλογών και προτάσεων δύο εγνωσμένου κύρους διεθνών μέσων του οινικού χώρου, του best selling οινικού περιοδικού Decanter και του κορυφαίου οινικού site στον κόσμο JancisRobinson.com, και μάλιστα μεταξύ πολλών ξένων οίνων αξιώσεων.

Ειδικότερα, η ομάδα του Decanter πρότεινε το Invicta ως ένα από τα 20 καλύτερα κρασιά για τα Χριστούγεννα με λιανική τιμή κάτω των 15 λιρών, το μοναδικό ελληνικό, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα πικάντικο και αρωματικό, με έναν συνδυασμό καπνιστών αρωμάτων βατόμουρου και φράουλας και με μια πινελιά σοκολάτας, καπνού, βοτάνων και μπαχαρικών. Στη σχετική λίστα για την οποία έγραψε η Ines Salpico βρέθηκαν κρασιά από τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Αυστραλία τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Χιλή. Το Decanter είναι το κορυφαίο περιοδικό οίνου στον κόσμο, μια οινική «βίβλος» που προτείνει τα καλύτερα κρασιά ανά την υφήλιο και διαβάζεται σε περισσότερες από 90 χώρες από ειδικούς του κλάδου και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα η Master of Wine, διεθνούς φήμης οινοκριτικός Julia Harding ξεχώρισε σε άρθρο της στο jancisrobinson.com με τίτλο «50 Great Greek Wines – Synchronic Excellence» το Invicta στο πλαίσιο του πρόσφατου διαγωνισμού 50 Great Greek Wines (50 GGW). Δοκιμάζοντας 29 από τα κρασιά του 50 GGW αναφέρθηκε στο Invicta του οινοποιείου Noema ως ένα από τα εξαιρετικά παραδείγματα κλασικών και πιο πρόσφατα αναβιωμένων ελληνικών ποικιλιών σε διαφορετικά στυλ, «με τις ντελικάτες, αρωματικές εκφράσεις του Ξινόμαυρου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το οποίο μάλιστα βαθμολόγησε με 16,5 στα 20.

Σαγηνευτικά αρώματα γλυκών, μερικώς αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, αψάδα και ελαφρώς πιπεράτη γεύση, ένας… χορός μεταξύ γλυκού και αλμυρού, με μια δόση πετρόσκονης να προσθέτει λεπτότητα, αλλά και εξαιρετικά φίνες ταννίνες με μια πραγματική ευαισθησία ήταν μερικά μόνο από τα σχόλιά της για τον ερυθρό οίνο του Noema, ένα «φρέσκο, ασυνήθιστα απαλό για νεαρό Ξινόμαυρο, γοητευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό και κομψά δομημένο από τις ταννίνες και την οξύτητα» κρασί. Σύμφωνα μάλιστα με την Julia Harding, το Invicta ήταν ακόμα καλύτερο τη μέρα μετά το άνοιγμά του, αποδεικνύοντας ότι αξίζει τον κόπο να μεταγγισθεί ή να αερισθεί στο ποτήρι.

Η ιστοσελίδα jancisrobinson.com αποτελεί την επαγγελματική έκφραση της Master of Wine Jancis Robinson, η οποία ασχολείται με το κρασί από το 1975 και υπήρξε από το 1989 ανταποκρίτρια των Financial Times στον κλάδο. Πέραν του site είναι επίσης υπεύθυνη για πολλά από τα πιο γνωστά βιβλία αναφοράς για το κρασί, συμπεριλαμβανομένων του «The Oxford Companion to Wine» και – μαζί με τον Hugh Johnson- του «The World Atlas of Wine». Master of Wine, η πρώτη εκτός του εμπορίου κρασιού, από το 1984, συμμετέχει διαχρονικά ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, ενώ δίνει διαλέξεις για το κρασί ανά τον κόσμο. Επίσης, έχει παρουσιάσει διάφορα βραβευμένα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το Jancis Robinson’s Wine Course και το Vintners’ Tales.

Το Invicta ΠΟΠ Αμυνταίου από το  ΝΟΕΜΑ WINERY

Με μια βαθιά κόκκινη όψη με ιώδεις αποχρώσεις, έντονη φρεσκάδα κόκκινων φρούτων του δάσους να κυριαρχεί στη μύτη και μια βελούδινη υφή στο στόμα που αναδεικνύει τα αρώματα μαύρων φρούτων, πάστας μαύρης ελιάς και γλυκού καπνού, το Invicta απογειώνει τη φρεσκάδα της ποικιλίας του Ξινόμαυρου, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μεταξένιες ταννίνες και παρατεταμένη σε διάρκεια επίγευση.

Τα σταφύλια συλλέγονται αυστηρά με χειρωνακτικό τρύγο για τη διατήρηση της ακεραιότητάς τους και στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγά ψυγεία στο οινοποιείο, όπου πρώτα πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 10°C, για να οδηγηθούν στο πιεστήριο. Εκεί, αφού υποστούν αποραγισμό, παραμένουν για κρυοεκχύλιση επί για τέσσερις μέρες στους 10°C, προτού πιεστούν, ώστε να γίνει η βέλτιστη εκχύλιση χρώματος και αρωμάτων. Η ζύμωση διαρκεί δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 26°C, ενώ το καπέλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβρέχεται συνεχώς. Η μηλογαλακτική ζύμωση λαμβάνει χώρα προτού το κρασί μεταφερθεί σε δρύινα βαρέλια. Το Invicta ωριμάζει για έξι μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 300 λίτρων μεσαίου μεγέθους πόρων και λευκού τοσταρίσματος. Έπειτα, ακολουθεί δωδεκάμηνη παλαίωση στη φιάλη πριν την κυκλοφορία του.